Дерматоскопия

Ръчен дерматоскоп

Идеята е развита през 80-те години на 20-ти век като устройството увеличава 10 пъти. Дерматоскопът елиминира отблясъка на кожната повърхност, като позволява да се видят по-дълбоки структури. Светлината на дерматоскопа може да е неполяризирана (естествена) и се използва течност между уреда и кожата или поляризирана без контактна течност.

Дермоскопиятa  е метод за изледване на  кожата, която се наблюдава чрез микроскоп посредством контактна (имерсионна) течност или микроскоп с поляризирана светлина, без осъществяване на контакт, с цел да се намали светлинното разпръскване. Дерматоскопът елиминира отблясъка на кожната повърхност, като позволява да се видят по-дълбоки структури.  Светлината на дерматоскопа може да е неполяризирана (естествена) и се използва течност между уреда и кожата или поляризирана без контактна течност.

Видеодерматоскоп

Видеодерматоскопът е дерматоскоп ,който е свързан чрез оптичен кабел към компютър.Чрез специален софтуер образът от дерматоскопа и екрана на фотоапарата се прожектират на екрана на компютъра в реално време.Образът се запаметява в електронния картон на пациента и чрез ABCD правило или 7 точкова система се определя вида на лезията.В хода на времето се наблюдават и сравняват различни невуси или други образувания.

Къде е приложима дерматоскопия и видеодерматоскопия?

Дерматоскопия се прилага при диагностика на бенки,или тяхното изменения,при нови образувания по кожата,които продължават повече от месец-задължително за изключване на меланом или други злокачествени образувания.Прилага се при видове косопад и други кожни заболявания за допълнителна диагностика

Gallery
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA