Ботокс

БОТОКС ТЕРАПИЯ

 

Ботолиновият токсин е открит 1822 г. От 1978 г. се прилага в медицината – в офталмологията /при кривогледство, блефароспазъм/, неврологията /при лицев хемиспазъм, шийна дистония/.

Oт 1992 г. започва да се прилага за третиране на мимическите бръчки на лицето и за хиперхидроза /обилно потене/.

Ботокс терапията е безопасна. Принципът на действието му е блокиране на въздействието на нерва върху мускула, или респективно върху потната жлеза. В разултат на което се блокира временно /между 4 – 7 месеца/ съкращаването на мускула, или отделянето на пот.

Не се препоръчва ботокс терапия при хора с невромускулни заболявания /множествена склероза, миастения гравис/, автоимунни заболявания, бременност, алергии.

Прилагането на ботокс при повечето пациенти е безболезнена процедура, като при по – чувствителните пациенти се извършва предварително охлаждане на зоната или поставяне на локален анестетик под формата на крем. Процедурата продължава около 15 мин.

При терапия за мимически бръчки се извършва предварителна консултация, като се уточняват зоните на третиране, обсъжда се дали се примат медикаменти в момента /особено аспирин, вит. С, синтром и др./

Прави се фотоснимка за сравняване. Резултатът от процедурата настъпва след 3 дни, на места до 14 дни.

Най – често третирани зони са бръчки „пачи крак” около очите, гневни бръчки между веждите, хоризонтални бръчки на челото. Могат да се корегират бръчки над горна устна, повърхностни бръчки по бузите.

Странични ефеки – може да се получи бързопреходен оток, леко главоболие понякога, на места единични хематоми – които на са задължителни.

При хиперхидроза /повишено потоотделяне под мишници и по длани,/ ефектът е изключтелно добър. Около 6-7 месеца от процедурата липсва потоотделяне в тези области.

Gallery
img_20180520_125357_280-1 20150327_132101